සොබාදහමේ අපුරුනිර්මාණයක් වන තුරුලතා නන් පැහැයෙන් යුතු සුවඳින් පිරුණු මල් අපට දායාද කරන්නේ රුවින් සුවඳින් සරසන්නට සේම පුදසුන් මත පරවී යන්නට පමණක්ම නොවේ. අපගේ ඇස මෙන්ම ගතද සනසන්නට මේ මල්වලට පුළුවන්.අප අවට සුලබ මෙවැනි මල්වලින් ගත හැකි ප්රයෝජන ඔබේ දැනුමට එක්කර ගන්න.
බෙලි මල් -බීමෙන් සිරුර සිහිල කරවයි. ලේ පිරිසුදු කරනවා වගේම සම පැහැපත් කිරීමටද හේතු වේ.
රණවරාමල් – සිරුර සිහිල් කරන ලේ පිරිසුදු කරන පානයකි. ඒමගින් විඩාබර බව දුරු කරයි. සිරුර පැහැපත් කිරීමේ ගුණය හැකියාවක් ද ඇත.
සේපාලිකා – වියළාගත් සේපාලිකා මල් තම්බා බීමෙන් දියවැඩියාව හෙවත් මධුමේහය රෝගය පාලනය නතරගත හැකිය.
දහස්පෙති -දෙපා වල ගැටගැසුනු නහර ඒවායින් තවා ගන්න. ඒවා ළිහිල් වී දෙපා වලට සුවයක් දැනේ. දහස්පෙතියා තම්බා හීසකෙස් සේදීමට යොදා ගනී. එය ස්භාවික කන්ඩිෂනර් එකක් ලෙස කි්රයාකරයි.
පොකුරු වද මල්- උෂ්ණාධිකම නැති කරන ලේ පිරිසුදු කරන කරනවා සේම රුව වැඩීමට ද උපකාරී වේ. පිපුණු මල් වලින් සිහිනියට ලියා ළූන,උම්බලකඩ, දෙහි දමා ලුණු මිරිස් සදා ආහාරය ගන්න පුළුවන්.
සමන්පිච්ච මල් -ඇසේ උෂ්ණාධික කම නිසා කබ කදුළුගැලීමට, තැඹිලි වතුරේ රැයක් පෙගෙන්නට තබා එම වතුරෙන් ඇස් සෝදනවා.
රෝස මල්- සුදු රෝස පෙති යොදා බිලිදුන්ගේ හිසට දමන තෙල් වගේම නළලට තබන පොට්ටු සදා ගන්නවා. කාන්තාවන්ගේ රුව රැකීමට කරන පේෂල් සඳහා රෝස වතුර යොදා ගන්නවා. එසේම මුහුණ සේදීමට යොදා ගන්නවා.. පිපුණු ලොකු රෝස මලක් වතුර විදුරුවකට දමා රැයක් තිබෙන්නට හරින්න. පසුදා පෙරා ඉවත් කර ගෙන එම ජලයට ග්ලීසරීන් ස්වල්පයක් හා සීනි තේ හැන්දක් මිශ්ර කරන්න. දින කිහිපයක් තබා පාවිච්චියට ගන්න පුළුවන්. ස්නානය කිරීමේදී පවා මිශ්ර කිරීමෙන් සුවඳවත් බවක් ලැබේවී.
දියහබරල මල්- දිය හබරලමල් කරටිය සමඟ ගෙන උයා හෝ තෙම්පරාදු කර ආහාරයට ගැනීමට පුළුවන්. සීත ගුණයෙන් යුක්තය.
සපත්තු මල් – සපත්තු මල් පොඩිකර යුෂ හිසකෙස් වල ආලේප කිරීමෙන් හිස කෙස් තද කළු පාට වී දිස්නය ඇති කරයි. ඇහි බැම වල පිරි මැදීමෙන් ඇහි බැම හොඳින් වැඩෙන බව සඳහන් වෙනවා.
කතුරුමුරුංගා මල් – රසවත්බවින් යුතු ව්යාංජනයක් ලෙස ආහාරයට ගත හැකියි. උගුර කට වන වීමට, සිරුරේ උෂ්ණබව නැසීමට ඖෂධීය ආහාරයකි.